Untitled Document

   Intr-o lume atat de agitata am uitat sa dam valoare hranei trupului nostru. Bunicii si stramosii nostrii aveau un adevarat ritual si acordau atentie momentului din zi cand luau masa, tinand cont de ce puneau pe masa, constientizand momentul mancatului si nu uitau nici de rugaciunea de dinainte si dupa masa.
   In ultimii ani suntem "serviti" cu fel si fel de produse "moderne" si ultra procesate industrial fiind uneori convinsi ca sunt bune doar ca ele sunt prezentate in reclamele tv. Mancam cand avem timp, ce apucam ci ce e mai usor de gatit si mai repede. Am uitat ca hrana mai inseamna si prana.

Produse pe care le recomandam:


Contor Trafic:
Titlu Articol: Catina, Catina cu Miere
Autor: culegere literatura de specialitate
Data Postarii: 2010-12-16
Cod Articol: catina1

Catina, Catina cu Miere

 


Catina alba – Plata miraculoasa  – Catina alba si minunile ei terapeutice


grijapentrusanatateAceasta planta este cunoscuta pentru efectele ei terapeutice miraculoase inca din antichitate. Catina alba este considerata una dintre plantele cu proprietati nutrive de exceptie, facand-o sa fie considerata miraculoasa. In China de exemplu, medicina traditionala o recomanda in tratamentul bolilor digestive. Pe continentul european, exista insemnari privind importanta catinei ramase de la Dioscorid si Teophast. In prezent, de la catina se obtin urmatoarele produse: ceaiuri din fructe, muguri, frunze si chiar scoarta, siropuri de fructe, ulei de fructe. Acesta din urma este si cel mai valoros din punct de vedere medical.
Toata planta este medicinala insa partea cu cele mai multe substante active este fructul. Siropul de catina obtinut din fructe prin presare la rece are aceleasi efecte ca si fructele proaspete, deorece acest sirop pastreaza nealterate si fara sa se piarda toate substantele active terapeutice. Pulpa din fruct se ridica in strat la suprafata siropului, iar deasupra ei se gaseste o pelicula de ulei, care da siropului calitate terapeutica dar il si protejeaza. Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat măcesul si de 10 ori mai mult decât citricele.
Siropul de catina obtinut prin presare la rece, se consuma diluat cu apa minerala sau cu alte lichide, ratia indicata pentru o zi fiind de 3-4 linguri. In cazul eforturilor fizice prelungite sau in cazul eforturilor intelectuale deosebite, portia zilnica se poate dubla. Conform doamnei biolog Maria Pop, acest sirop nu se administreaza seara, intrucat poate tulbura somnul datorita energizarii produse: “Catina alba este cea mai dotata planta medicinala! Fructele ei ar trebui tratate nu ca simplu aliment, ci ca medicamente naturale de exceptie, adevarate produse farmaceutice oferite de natura gata preparate prin cea mai curata biosinteza. Asociind fructele de catină cu o nutritie adecvata, putem realiza un tratament eficient, preventiv si curativ. Catina este un biotrofic si un biostimulator de exceptie, un regenerator si un energizant dintre cele mai puternice, calitati datorate existentei in cantitati apreciabile a serotoninei. Serotonina este cel mai important factor antistres continut in fructele de catina. Este un hormon cerebral cu rol vasodilatator, dar şi constrictor, precursor al melatoninei, implicat in sinteza proteinelor si in reglarea nivelului glucozei; este un antioxidant eficace, evita formarea radicalilor liberi, este un bun imunomodulator, stimuland raspunsul imun al in apararea antibacteriana. Serotonina controleaza starea de veghe-somn, raspunsul la lumina-intuneric si procesul de mictiune nocturna”.

In cazul in care aveti acces la fructele de catina alba va indicam cum puteti sa va preparati singuri:
- Siropul de catina: Se selectioneaza fructelor cu culoarea cea mai portocalie, acestea fiind cele mai bogate învitamine.
Este indicat ca siropul sa se prelucreze in ziua recoltarii fructelor. Fructele se spala, apoi se preseaza. Siropul obtinut se introduce intr-un agitator din inox, unde se adauga zahar sau miere de albine. Compozitia se agita foarte bine pe parcursul mai multor ore, chiar si pana la 10 ore, dupa care siropul se poate pune in sticle inchise emetic.
- O bautura placuta si racoritoare se obtine din 750 g fructe de catina, care se fierb in 6 l de apa si 1 kg de zahar. Dupa racire, se toarna in sticle si se pastreaza la loc racoros.
- Vinul din fructe de catina: Se pun intr un vas de sticla 1 kg fructe zdrobite, peste care se toarna 5 l de apa fiarta si racita si 1,5 kg zahar. Pentru grabirea fermentarii, se recomanda sa se adauge si putina drojdie de vin. Se lasa 15 20 de zile, apoi se decanteaza in sticle, timp in care uleiul portocaliu apare suprafata vinului.
- Ceaiul de catina: se prepara din 1-2 lingurite de fructe de catina, zdrobite oparite cu 250 ml de apa clocotita, lasandu-se la infuzat timp de 30 minute. SE beau 2-3 cani pe zi.Este un ceai vitaminizant de exceptie.
“Fructele de catina contin vitamine liposolubile (A, E, F, D) instabile in mediu acid, cat si vitamine hidrosolubile (C, K, P si intreg complexul B) instabile in mediu alcalin. Convietuirea in fruct a acestor doua tipuri de vitamine, la un pH de 2-3, apare ca un paradox. Studiind fenomenul, cercetatorii au descoperit existenta unor membrane unidirectionale care, atat timp cat nu sunt distruse, pot pastra vitaminele. Asa se poate intelege de ce sucurile, gemurile si alte preparate din fructe de catina alba nu sunt atat de bogate in vitamine precum fructul in sine”, spune dl Stefan Manea, de la Hofigal.
Iata pentru ce este mai indicata catina alba si care sunt actiunile ei:
- Catina alba are actiune nutrivia, revitalizanta si de refacere pentru piele, are un continut bogat in componente nutritive esentiale pentru sanatatea pielii si are ca efect incetinirea procesului de imbatranire.
- Catina alba impiedica imbatranirea. Iata ce spune dna biolog Maria Pop despre utilitatea acestor fructe în geriatrie, “prin conţinutul în acizi graşi nesaturaţi cu rol în producerea de prostaglandine, ele reglează permeabilitatea membranei celulare împiedicînd îmbătrînirea şi ridarea tenului”.
- Catina alba stimuleaza regenerarea pielii si este foarte eficienta in tratamentul arsurilor, ranilor cu vindecare lenta si ulceratiilor.
- Uleiul de catină alba actioneaza pentru vindecarea unor maladii ale pielii precum eritemele, uscaciunea, mancarimile, eczemele, ajutand in vindecarea unor boli precum psoriazis si Zona Zoster.
- Catina alba este indicata in tratamentul bolilor tubului digestiv, avand  un efect de refacere nu numai a pielii de la exteriorul corpului, cat si pe cea din interior.
- Serotonina din fructele de catina au un important factor antistres si sunt cele mai eficiente antitoxine.
- Boabele de catina contin acea substanta numita serotonina, care este un foarte bun stimulent neurotransmitator, este un tonic cerebral si combate stresul.
- Protejand  pielea si mucoasele de actiunea nociva a unor radiatii, siropul de catina alba amelioreaza efectele nocive ale chimioterapiei in cazul bolnavilor de cancer.
- Uleiul de catina este utilizat in tratamentul unor afectiuni precum: ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice.
- Are o actiune reconfortanta, chiar cu efecte usor narcotice.
- De asemenea se mai foloseste in alcoolism, anemii, astenie si stres.
- Cu catina se mai trateaza afectiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arteriala si gingivitele.
- Prin prelucrari in laboratoarele farmaceutice din catina se obtin tratamente extraordinare pentru tratarea: depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor si leucemiei.
- Mugurii de catina au efect afrodisiac.
- Catina este si un foarte bun antiinflamator si inhiba pofta de mancare in cazul unor tratamente ale obezitatii.
„ Planta asta este o minune lasata de Dumnezeu pe pamant. In aproape 30 de ani de cand mananc zilnic boabe de catina n-am fost niciodata bolnav, iar acum, la cei peste 80 de ani pe care ii am in spate, ma simt la fel ca in tinerete”, este declaratia domnului prof. Victor Cireasa, despre catina alba.Dumitru Raducanu spune ca: ” fructul de catina este o intreaga farmacie intr-un fruct.”
Fructele de catina pot fi consumate ca atare, ca sirop sau ca ceai. Ca si cantitate de consum indicata nu avem o restrictie anume, ci aceasta se consuma atat cat suporta fiecare. Ca si important de retinut este faptul ca tot secretul este sfaramarea intre dinti si mestecarea semintei din fruct, aceasta fiind, de fapt, adevaratul depozit de vitamine. Pentru care eu efect energizant foarte mare si pentru a reusi sa dormiti seara, este bine ca fructele de catina sa se consume numai in prima pare a zile, efectul fructelor de catina fiind unul mai puternic decat cel al cafelei..
Pe timpul iernii, fructele se pastreaza foarte bine in miere de albine, dar se pot depozita si la loc racoros. Se pot consuma si fructe in stare uscata, cumparate de la Plafar sau de la magazinele naturiste.
Iata cum tratati diverse afectiuni cu catina alba:
•  Gripa, guturaiul, sensibilitatea la raceli. Se iau preventiv 4-5 lingurite de sirop de catina pe zi, pe stomacul gol, in cure de trei saptamani minimum. Odata afectiunea declansata, se iau pana la 10-12 lingurite de sirop de catina pe zi, pentru a hrani organismul si a-l ajuta sa se apere eficient.
•  Hepatita, ciroza hepatica – efecte miraculoase are sucul de catina administrat proaspat, o jumatate de pahar pe zi. In absenta sucului proaspat, un substitut foarte bun este si siropul, din care se ia o lingura de 3-4 ori pe zi, inainte de mesele principale. Tratamentul cu ambele tipuri de preparate de catina se asociaza cu un regim vegetarian strict.
•  Anemia – se ia pulbere de catina, cate o lingurita rasa de 3-4 ori pe zi, in cure de cate o luna.
•  Enterita, colita de putrefactie – se consuma suc proaspat in amestec cu morcov (combinate in proportiile indicate mai sus), 5-6 doze pe zi. Efecte foarte bune are si pulberea luata pe stomacul gol inainte de masa: 1 lingura rasa de trei ori pe zi, in cure de cate o saptamana.
•  Ateroscleroza, fragilitate vasculara – pulberea de catina, 1 lingurita administrata de patru ori pe zi pe stomacul gol, ajuta la mentinerea sanatatii, a elasticitatii si a integritatii vaselor de sange. Cele mai spectaculoase efecte se obtin cu un preperat format dintr-o lingurita de pulbere de catina, una de polen si una de miere. Se iau 4 lingurite pe zi din aceasta combinatie. Persoane care aveau de pilda fragilitate capilara pronuntata au eliminat acest neajuns dupa doua luni de tratament cu acest preparat. De asemenea, pacientii care aveau sechele dupa accidente vasculare s-au recuperat foarte rapid cu ajutorul acestui remediu.
•  Adjuvant in bolile grave (cancer, leucemie, scleroza in placi) – pulberea de catina, luata cate 1/2 – 1 lingurita inainte de masa, mareste apetitul, puterea de digestie, stimuleaza rezistenta si capacitatea de regenerare a organismului. Mai ales bolnavii care sufera de intoxicatie medicamentoasa, care tin regimuri alimentare restrictive ar trebui sa ia acest preparat.
•  Alcoolism si tabagism – studii facute in Rusia, tara in care tabagismul si mai ales alcoolismul sunt un adevarat flagel, au pus in evidenta ca tratamentul cu catina face mai usoara dezobisnuirea de aceste droguri si ajuta la indepartarea sechelelor intoxicatiilor cu ele. De pilda, s-a constatat la alcoolicii care au facut tratament cu catina in timpul curei de dezintoxicare ca probleme cum ar fi tremuratul mainilor, nervozitatea, iesirile violente sunt mult estompate fata de cei care nu urmeaza acest tratament. Se tin cure de cate trei luni, timp in care se iau 3-4 lingurite de pulbere de catina pe zi.
•  Adjuvant in bolile psihice –administrarea regulata a catinei mareste in timp nivelul de serotonina din creier, au concluzionat cercetatorii din Germania si Statele Unite. Serotonina este un neurotransmitator care induce o stare de curaj calm, foarte util celor care se confrunta cu depresii sau stari de teama. Cresterea nivelului serotoninei prin tratamentele cu catina micsoreaza simtitor numarul recidivelor bolilor psihice, dar si al sinuciderilor, al actelor antisociale etc. Se fac cure indelungate (6 luni) cu pulbere de catina: 1 lingurita de patru ori pe zi.
•  Eczeme infectioase – se zdrobesc fructele proaspete de catina si se aplica direct pe zona afectata, unde se lasa vreme de jumatate de ora. In final se clateste zona tratata si se lasa sa se zvante in aer liber. Pe eczemele uscate se aplica in final si un strat protector de ulei de catina.
•  Revigorarea tenului obosit – se aplica direct pe piele siropul de catina (al carui mod de obtinere a fost prezentat mai sus) si se lasa vreme de 20 de minute. Se spala apoi pielea cu un tampon de vata inmuiat in infuzie de musetel. Tratamentul se face de 2-3 ori pe saptamana.
• Boli de ochi – datorita extraordinarei sale bogatii in vitamina A, uleiul de catina este un elixir pentru ochi. El mareste acuitatea vizuala, combate oboseala oculara, incetineste evolutia bolilor de ochi.
•  Potenta, fertilitate la barbati si femei
– uleiul de catina este cea mai bogata substanta naturala in vitamina E din lume. Vitamina E este supranumita si vitamina tineretii si a fertilitatii, tratamente de 2-3 luni cu ea ajutand la relansarea activitatii glandelor sexuale, la redobandirea vigorii si a dinamismului.
•  Regenerarea tesuturilor dupa arsuri, raniri, interventii chirurgicale –cura interna de o luna cu ulei de catina ajuta la regenerarea rapida a pielii si a mucoaselor, dubland practic viteza de vindecare.
•  Psoriazis, sclerodermie, dermatoze rezistente la tratament – tratamentul intern de minimum doua luni cu ulei de catina are un efect benefic deosebit asupra pielii. La persoanele sanatoase, cura cu ulei de catina face pielea mai stralucitoare, mai elastica si ii da un aspect tanar. In cazul persoanelor cu boli de piele cronicizate, cura cu ulei de catina grabeste, si in anumite cazuri, deblocheaza procesele de vindecare.
•  Accelerarea proceselor de dezvoltare mentala si fizica la copii
– cinci picaturi de ulei de catina, luate de trei ori pe zi, ajuta la reglarea proceselor de crestere si maturizare a copiilor si pubertinilor.
Cateva utilizari externe ale uleiului de catina
•  Arsuri – se aplica ulei de catina pe locul afectat, dezinfectat in prealabil.
•  Protectia pielii la frig, vant si radiatiile solare – se unge pielea cu un strat subtire de ulei de catina inainte de a fi expusa la factorii agresivi de mediu. Aplicat pe piele, uleiul de catina are efecte de filtrare a razelor ultraviolete si a altor tipuri de radiatii cu efecte nocive asupra pielii.
•  Degeraturi (prevenire si tratare) – se aplica ulei de catina atat cat poate absorbi pielea pe zonele afectate sau care urmeaza sa fie expuse la frig.

Pe langa marea cantitate de vitamina C pe care o contin, fructele de catina sunt bogate in vitaminele B1 si B2, atat de necesare organismului.

Mod de preparare :
Intr-un borcan de 800 ml, se zdrobesc 500 g boabe de catina, peste care se adauga 500 g miere.

Se consuma zilnic cate o lingurita din acest preparat si astfel organismul este fortificat in perioadele cand raceala si gripa incearca sa ne razbeasca.

3 saptamani se lasa la macerat in borcan inchis si in frigider.

Dupa parerea mea trebuiue doua parti miere si o parte catina. Eu am facut Juma/juma si s-a subtiat foarte mult, catina fiind destul de zemoasa si a inceput sa fermenteze. Cand am pus doua parti miere nu am mai avut probleme. Si inca o chestie. E bine ca boabele de catina sa fie zdrobite si cojile aruncate ca nu-s placute ca se lipesc pe limba. Parerea mea...

Reteta de suc de cătina cu miere luata de la o pensiune agroturistică. Se storc fructele prin storcător(eu folosesc storcător de fructe obisnuit,dar le bag de 2 ori) sucul obtinut se amestecă cu o cantitate egala de miere si se pastreaza la frigider pt a nu fermenta.se serveste cu apa minerala sau plata intrun pahar de 250 ml se pune cc 2 degete suc de cătine si restul apa. Reteta e bobo vorba lu pupemea eu in fiecare toamna fac cam 10 litri de sirop.cătina e buna so recoltezi pana la prima bruma pt că o data cu inghetu isi pierde calitatile.

Catina albacatina

Denumire stiintifica: Hyppophae rhammnoides
Origine: Asia centrala
Dimensiuni: 1 - 3 m
Catina alba - Hippophae rhamnoides a fost introdusa recent in cultura. Una dintre cele mai mari plantatii din tara se gaseste in apropierea Bacaului.
Este un abust fructifer cunoscut ca facand parte din flora spontana a Romaniei, care se utilizeaza deopotriva in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie dar si ca planta ornamentala.
Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. In fructele coapte continutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regasim celuloza, betacaroten (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc.
Proprietati:
- tonifiant general, antianemic, vitaminizant
- purgativ
- tratarea bolilor digestive
- actiune reconfortanta
- mugurii au efect afrodisiac
- foarte bun antiinflamator
- inhiba pofta de mancare
- scade durata de convalescenta dupa boala
- efect antigripal, intareste sistemul imunitar
- radioprotectoare
- cicatrizant puternic
- rol exceptional in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare
- imunomodulator
- contribuie la sinteza proteinelor materie prima pentru interferoni
- protector coronarian
- antiaterosclerotic
- incetineste procesul de imbatranire prin consumarea radicalilor liberi nedoriti
- imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului si asigura troficitatea celulei hepatice
- prin continutul mare in -caroten, previne aparitia cancerului
- excelent protector impotriva radiatiilor solare sau de alta natura
Indicatii - uz intern:
- hepatita epidemica, cronica
- urticarie, alergii
- nevroze
- alcoolism
- guta
- reumatism
- ciroza hepatica
- ateroscleroza
- anemie
- ulcer gastric si duodenal
- diaree
- astenie
- depresii, stres
- afectiuni oftalmologice
- gingivite
- cancer
Indicatii - uz extern:
- arsuri termice si chimice
- degeraturi
- radiatii
- eczeme infectioase
- protectia pielii impotriva razelor ultraviolete si a frigului
- raie
- alergodermiilor
- psoriazisului
- ranilor cu vindecare lenta
Mod de folosire - uz intern:
- ceai; se recomanda in diaree, reumatism, boli de piele, urticarie.
2 linguri de fructe zdrobite la 500 ml apa clocotita; se lasa vasul acoperit 30 de minute.
- ulei din fructe de catina utilizat in tratamentul: ulcerului gastric si duodenal, alergiilor, diareei, urticariei, reumatismului, afectiunilor neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Se obtine din 150g fructe proaspete maruntite la care se adauga 150ml ulei de floarea soarelui. Timp de 3 saptamani se tine vasul la temperatura camerei si se agita de cateva ori pe zi. Apoi se zdrobesc boabele si se pun din nou in ulei. Se lasa inca doua zile la lumina si in loc calduros si apoi se transfera in alt vas partea de deasupra uleiului care este limpede. Se administreaza cate 30 de picaturi, de trei ori pe zi, in cure de minimum trei saptamani.
- sirop de fructe - se prepara amestecand o jumatate de litru de suc cu o jumatate de litru de miere. Dupa omogenizare, se pastreaza la frigider. Se iau cate patru-sase linguri pe zi, in cure de lunga durata.
- gem
- dulceata
- marmelada
- vin. Se pun intr-un vas 1 kg fructe zdrobite, peste care se toarna 5 litri apa fiarta si racita si 1,5 kg zahar. Se adauga si drojdie de vin. Se lasa 15-20 zile, apoi se decanteaza in sticle, timp in care uleiul portocaliu se adauga la suprafata vinului.
- lichior
- nectar
- jeleu
- peltea
- pulbere - se obtine din scoarta lasata la uscat vreme de doua saptamani si macinata cu rasnita electrica de cafea. Se obtine u n praf gri-albicios, din care se administreaza cate o jumatate de lingurita de patru ori pe zi.
- decoct. Doua maini de ramuri de catina, maruntite, se lasa intr-o jumatate de litru de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul obtinut se pune deoparte, iar ramurile se maruntesc si se fierb vreme de douazeci de minute la foc mic, dupa care se filtreaza si se lasa la racit. Se combina cele doua extracte si se consuma pe parcursul unei zile.
Mod de folosire - uz extern:
- scoarta
Scoarta de pe ramurile care raman dupa culegerea fructelor se desprinde simplu, prin cojirea cu un cutit. In terapie se folosesc ramurile cu tot cu scoarta.
- tinctura se aplica pe rani ca cicatrizant
Sapte linguri de praf de coaja se pun intr-o sticla cu 250 ml alcool alimentar de 70-80 de grade. Se lasa la macerat 15 zile, agitand des, dupa care se strecoara.
- preparat dezinfectant care se aplica pe locurile afectate
O mana de ramuri de catina, taiate marunt, se fierb in jumatate de litru de otet, la foc mic, timp de 10 minute. Apoi se lasa la racit si se filtreaza. Ramurile ramase dupa filtrare se ard complet, iar cenusa rezultata se combina cu putin din otetul obtinut anterior, formandu-se o pasta. Se foloseste in caz de raie. Dupa ce se unge bine locul, se pune deasupra o folie de plastic, care se leaga ca sa creeze un mediu cat mai umed pe zona tratata.
- crema pentru protectia pielii impotriva razelor ultraviolete si a frigului
Se combina 50 de picaturi de ulei de catina cu o lingura dintr-un unguent obisnuit.

Viata sanatoasa: Catina

Catina, despre care se crede ca ar fi originara din Asia de Sud, este un
arbust fructifer de padure ale carui beneficii se cunosc inca din antichitate. Oricum, chinezii o folosesc de mai bine de 2000 de ani in medicina traditionala.

La noi in tara, catina creste salbatic mai ales in zonele subcarpatice din Moldova si Muntenia, din bazinul Siretului si pana la Olt.

Catina este cel mai puternic antioxidant natural pe care, cu atata generozitate, ni-l ofera flora noastra spontana fiind de zece ori mai bogata in vitamina C decat citricele si mult mai bogata in betacaroten decat morcovii.

De asemenea, pe langa bogatia de vitamina C, fructele mai contin vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K dar si minerale: calciu, magneziu, fosfor, fier, sodium.

Pentru tratarea diferitor afectiuni, de la catina se folosesc fructele, mugurii, frunzele si scoarta.

Catina cu miere

Daca va simtiti oboist, epuizat, sfarsit, nu apelati la energizantele de sinteza. Este deja cunoscut efectul devastator pe care uneori, le au acestea pentru organismul uman. Folosirea produselor naturale ajuta corpul sa-si revina la o forma optima.

Desi mierea de albine este prin ea insasi un energizant, in combinatie cu catina devine o adevarata "bomba" de energie.

Spalati bine bobitele de catina, lasati-le sa se zvante si puneti-le intr-un borcan de 800 de grame cam pana la nivelul a doua treimi din capacitate, apoi umpleti borcanul cu miere de albine, de preferinta miere poliflora. Se lasa la macerat la rece 7-10 zile dupa care amestecul se poate consuma cate doua, trei linguri pe zi, mai putin seara.

Acest amestec este bine de dat si copiilor deoarece ii fereste de raceala, au pofta de mancare, curata si catifeleaza pielea, o vindeca daca este afectata de vreo boala, si le ofera o gama intreaga de vitamine si minerale.

Uleiul de catina

Uleiul de catina este un produs natural obtinut prin presare la rece. Are actiune antiinflamatorie, antibacteriana, usor narcotica si sedativa.

Este folosit in tratamentul plagilor si ulceratiilor greu vindecabile, al arsurilor, ulcerului gastric sau in ginecologie.

Intern, uleiul de catina este recomandat in tratamentul unor afectiuni ca ulcer gastric si duodenal, diaree, boli de piele, reumatism, anemii, astenie, remediu contra stresului, pentru stimularea sistemului imunitar.

Se iau 30, 40 de picaturi de ulei de catina pe zi, simplu sau cu miere, dar nu in apa, pentru ca nu se dizolva in apa. O cura dureaza macar 14 zile dar cel mai recomandat este de la 30 de zile in sus.

Extern, uleiul de catina se foloseste in herpesuri, arsuri, arsuri chimice, tumori exteriorizate, ulceratii ale pielii, rani care se vindeca greu.
Locurile bolnave se ung cu ulei de doua, trei ori pe zi.

Constatari personale

Daca s-a intamplat ca in luna august, mai spre sfarsit, sa fiu intr-o statiune, la munte, am vazut adesea plecand spre vama zeci de camioane incarcate ochi cu fructe de padure, intre care si catina.

Dumnezeu ne-a dat dar nu Dumnezeu se ocupa de procesarea fructelor si noi vindem la straini aceste bogatii de o inestimabila valoare pe care apoi le primim sub forma de produs finit la preturi de zeci sau sute de ori mai mari.

Prea multa indiferenta si lipsa de respect din partea autoritatilor fata de ceea ce primim gratis de la natura cand am putea prelucra noi fructe si sa obtinem bani frumosi pe produse.
Articol publicat in ziarul Evenimentul din 14.09.2002.
Persoanele anemice, convalescentii, cei predispusi la raceli si infectii, suferinzii de boli de piele, batrinii, copiii peste 7 ani, barbatii cu tulburari de dinamica sexuala si femeile fragile psihic, nervoase sau care doresc sa-si intareasca organismul inainte de o sarcina planificata, ca si persoanele sanatoase cu activitati solicitante fizic si psihic, sportivii, cei care fac adesea nopti “albe” inainte de examene, pot sa-si procure in aceasta perioada, in stare proaspata, un leac-minune din farmacia naturii - catina alba (Hippophae rhamnoides). In scopuri medicinale, de la catina se folosesc fructele mici, portocalii, care pot fi recoltate pina in luna decembrie.
Numita si “Ginsengul romanesc”, catina alba actioneaza ca o polivitamina naturala cu excelente calitati revigorante. “Fructele de catina contin mult betacaroten (necesar ochilor), microelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu si fier), 18 aminoacizi (inclusiv toti aminoacizii esentiali) si vitamine (A, E – “vitamina tineretii”, implicata in cele mai importante procese de regenerare din organism, F, D, C, P, K si complexul B – toate vitaminele de la B1 la B9). Fructele de catina stimuleaza apetitul sexual, combat infertilitatea atit la femei cit si la barbati, fiind considerate de catre cei stiutori o adevarata «viagra» naturala romaneasca. Uleiul gras aflat in coaja boabelor este un bun stimulent imunitar, protejind mucoasele si pielea de actiunea nociva a unor radiatii. Acest ulei este al doilea din lume, dupa cel de palmier, ca bogatie in vitamina E. Betasitosterolul, prezent cu precadere in seminte, actioneaza in tratamentul adenoamelor, in cancerul mamar, cervical si pulmonar, precum si in prevenirea tuturor cancerelor. Este antibacterian, antiinflamator si antiedemic, antimicotic, antiviral, vermifug, hepatoprotector si un excelent spermicid (50-150 g catina uscata pe zi). Este inhibitor al poftei de mincare in tratamentul obezitatii, reglator al lipoproteinemiei in tratamentul leucemiei si limfoamelor – 100 g catina uscata si macinata pe zi, timp de 3 luni”, ne-a spus dl prof. dr. Constantin Milica, specialist in fitoterapie.
Fructele uscate se pot folosi si la ceai, in amestecuri cu alte plante recomandate in efort intelectual prelungit. In centrele de produse naturale exista tot felul de preparate si capsule pe baza de catina dar, pentru eficienta maxima a tratamentului, cit si pentru reducerea costurilor, este preferabila folosirea fructelor proaspete, care adesea se procura din piata, la preturi modice. Pentru ca prelucrarea termica sa nu distruga vitaminele, cea mai buna metoda este consumarea fructelor ca atare. Cura cu boabe de catina se poate face prin mestecarea si inghitirea, dimineata, pe stomacul gol, a unui numar de boabe care creste progresiv, cu cite una pe zi. In prima zi se inghite un bob, a doua zi doua, timp de 30 de zile, dupa care doza scade progresiv. Este bine sa trecem peste gustul acru si senzatia de strepezire a dintilor, mestecind bine, mai ales semintele.
Cura este foarte eficienta ca intaritor natural si mijloc de intretinere. In anemii severe si suferinte grave, fructele de catina au efect mai puternic si mai rapid daca sint amestecate cu miere de albine. Pentru obtinerea acestui “cocteil”, boabele se storc, iar sucul se amesteca imediat cu miere, in parti egale. Dupa 24 de ore, timp in care este lasat sa macereze la rece, se consuma un paharel dimineata, pe stomacul gol. Acelasi efect il are si un amestec de boabe de catina in miere, care se consuma ca atare, mestecind boabele. Administrat seara, remediul are efect afrodisiac pentru ambele sexe. Pentru intarirea acestui efect, se amesteca 50 ml din siropul de catina cu 5 galbenusuri crude de oua de prepelita, se lasa la macerat 6 ore si se bea tot odata. Siropul de catina este excelent ca polivitamina naturala dar se dovedeste util si in cazuri de diaree, reumatism, urticarii si alergii, astenie si chiar depresii. Efectele se simt dupa 2-3 zile, iar o cura dureaza circa 30 zile. Este indicat ca o astfel cura sa se tina in fiecare an.
Catina cu miere: Intr-un borcan de 800 g se pun fructe de catina curatate, spalate si zvintate, pina ce vasul se umple la nivelul a doua treimi din capacitate. Apoi se adauga miere de albine pina ce se umple borcanul. Se lasa 7-10 zile la macerat la rece apoi se poate consuma impreuna cu fructele de catina.

Catina contine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decat macesul si de zece ori mai mult decat citricele.

Dintre toate fructele, catina contine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decat macesul si de aproape zece ori mai mult decat citricele.
La noi in tara intalnim catina alba si rosie, ambele cu un puternic efect antoxidant pentru organism.
De la catina nu se folosesc doar fructele, ci si mugurii, frunzele si scoarta.
SCURT ISTORIC
Catina este un arbust fructifer ale carui beneficii se cunosc inca din antichitate. Se pare ca ar fi originara din Asia de Sud, iar chinezii o folosesc de peste 2.000 de ani in medicina traditionala.
In Romania, catina creste in mod salbatic in zona subcarpatica din Moldova si Muntenia, din bazinul Siretului si pana la Olt.

Catina si proprietatile sale

Fructul de catina contine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu. Catina este bogata si in beta-caroten (mai mult decat contine morcovul), dar si pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali.
UZ INTERN
Catina sub forma de ulei (uleiul de catina) este benefic in afectiuni precum ulcerul gastric si duodenal, diaree, reumatism, afectiuni neuroendocrinologice, circulatorii si hepatice.
El mai este folosit si in alcoolism, stres, astenie, boli coronariene, hipertensiune, gingivite. Un efect demn de luat in seama il are si asupra depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, afectiunilor bucale, faringitei, raguselii, gripei, racelii, intoxicatiilor si leucemiei.
Catina este considerata un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen. Ea este indicata si pentru tratarea afectiunilor ficatului, splinei si rinichilor.

UZ EXTERN
Catina este folosita sub forma de ulei si pentru afectiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataracta), urticarie, alergii, dermatoze, imunitate scazuta, ulcere cutanate, eczeme, acnee, escare, hemoroizi, psoriazis si arsuri solare. Catina este un bun sudorific si mai este folosita si in tratarea anumitor afectiuni ginecologice.
Poate fi folosita in curele de slabire deoarece inhiba pofta de mancare, dar in acelasi timp vitaminizeaza organismul.
Uleiul de catina tine sub control nivelul colesterolului.
Trebuie stiut ca proprietatile antiinflamatoare, cicatrizante si antibiotice sunt detinute si de scoarta arbustului de catina.

Catina ajuta la pastrarea tineretii

Catina sau mai bine zic, mugurii de catina sub forma de tinctura sunt un excelent remediu impotriva procesului de imbatranire.
Mugurii de catina au, se pare, si un efect afrodisiac.
Catina este folosita nu doar in industria alimentara si ci in non-alimentara.
Catina, cu fruct dulce-actrisor, poate fi consumata in stare pura sau in amestec cu miere, in principal. Mai poate fi folosita la prepararea ceaiului, prajituri, etc.
Dimineata pe stomacul gol o lingurita de catina cu miere va face minuni pentru organismul tau. Daca pretul unui kilogram de catina vi se va parea mare incercati sa curatati macar o ramurica de fructele de catina si va veti lamuri de ce are un pret mai ridicat.

O reteta pe zi

Sirop de catina
1 litru suc de catina obtinut din 2 kilograme de catina data prin storcatorul de rosii; 1,5kilograme de zahar sau 1 litru de miere de albine.
Sucul obtinut se pune cu zaharul sau mierea intr-un vas si se amesteca de 4-5 ori pe zi (timp de 3-4 zile) pana se topeste zaharul. (gustos.ro)
Catina cu miere
Intr-un vas ce se inchide ermetic se pun boabele de catina (1 kg boabe de catina) spalate, scurse si strivite cu o lingura de lemn si mierea (1 kg miere de tei). Se acopera si se pune vasul in frigider, pentru 2 saptamani, amestecand continutul prin rasturnare, la anumite intervale de timp.
Se iau 2-3 lingurite pe zi din amestec, inainte de micul dejun.

Decoct din boabe de catina
Peste 2 linguri de boabe de catina se toarna 500 ml apa clocotita. Se fierb timp de 10 minute si apoi se lasa o ora in vas acoperit. Se strecoara si se bea caldut.
Este indicat in tratarea hepatitelor si a anemiilor puternice. De asemenea, are un rol deosebit in tratarea asteniilor, a starilor de oboseala fizica si psihica. 
   

Infuzia din boabe de catina
Peste 2 linguri cu fructe uscate sau proaspete se toarna 500 ml apa clocotita. Vasul se acopera timp de 30 de minute si apoi se poate bea infuzia.
Este folositoare pentru tratarea bolilor hepatice, dermatologice, in anemii si reumatism.

Catina uscata
Se asaza boabele de catina pe o tava. Se incinge cuptorul la temperatura maxima, se introduc fructele pentru a suporta un soc termic scurt de 100 de grade. Apoi temperatura se coboara la 50-60 de grade.
Cand fructele sunt uscate, se scot si se lasa sa se raceasca. Se macina fin si se conserva in borcane de sticla.
Praful e bun pentru ceai: o lingurita de pulbere se opareste cu o cana de apa in clocot. Se lasa sa se infuzeze, apoi se bea.
Ca efecte, am aminti cresterea poftei de mancare, rezistenta la efort fizic si intelectual. Are efect anticonstipant.

Dulceata de catina
Ingrediente: 2 kg boabe de catina, 2 kg zahar, 2 cani de apa
Mod de preparare: Se fierbe un sirop din apa si zahar, aproximativ 15 minute la foc potrivit. Cand incepe sa faca bule mari se pun boabele de catina si se lasa la fiert, adunand spuma formata. Cand dulceata devine lucioasa si isi schimba culoarea (portocaliu inchis-maroniu) si este legata, se stinge focul.  Se pune calduta in borcanele spalate si uscate si se lasa la racit fara capac pentru a prinde crusta. Apoi se pun capacele si se depoziteaza in camara.
Daca punem odata cu boabele si sucul unei lamai, previnim zaharisirea si ajutam la pastrarea unei culori frumoase.

Macerat de boabe de catina in miere
Intr-un vas, amestecam boabele de catina cu mierea de albine. Se amesteca in fiecare zi, timp de 1 saptamana in vas, dupa care vasul se poate tine la frigider, pana la consumarea intregii cantitati de preparat. Vasul trebuie sa fie din sticla sau portelan, in nici un caz din metal. De asemenea, se va lua din preparat numai cu lingurita din plastic, sticla sau lemn. Acest preparat este indicat in tratarea anemiei copiilor.
Se administreaza cate 1 lingurita de preparat in fiecare dimineata.

Preparat de catina cu miere
Se amesteca 10 linguri catina uscata macinata fin, 10 linguri miere, 10 boabe de ienupar uscate si macinate fin. Mai putem adauga miere daca nu ne place consistenta initiala.
Se iau cate 2 lingurite pe zi, inainte de masa, pana la ora 14 (catina are efect energizant).

 

Siropul de catina
Zdrobim fructele de catina cu ajutorul unei linguri de lemn (contactul cu metalul duce la degradarea anumitor vitamine). Zdrobirea se face intr-un vas de portelan, pana cand se formeaza o pasta foarte aproape de consistenta lichida, care va fi consumata imediat, pentru a nu se oxida. De obicei, sucul de catina nu se consuma singur, pentru ca este prea puternic, ci in combinatie cu morcovul.
La jumatate de pahar de suc de morcov se adauga 4-5 linguri de suc de catina, aceasta combinatie consumandu-se pe stomacul gol, de 2-3 ori pe zi.
Din acest suc putem obtine siropul de catina prin combinare cu miere - la o parte de suc se adauga doua parti de miere, dupa care se amesteca bine cele doua componente, pana cand se formeaza o pasta omogena.

Sirop de catina
Se incalzeste apa (o cana mica) zaharul (1.2 kg) si zeama de la o lamaie si se fierb. Dupa racire, adaugam catina (1 kg) in acest sirop. Se lasa la macerat 2 zile. Se zdrobeste catina in sirop si se pun la fiert 15 minute. Se strecoara prin sita, iar apoi se pune la sticle si se fierbe la bain-marin 30 minute.
 
Suc de catina
Fructele de catina (1 kg) spalate se zdrobesc cat se poate de bine, iar apoi se storc cu ajutorul unui tifon. Sucul obtinut se pune deoparte, iar peste resturi (seminte, coji etc.) se mai pune putina apa (cam 1/5 din cantitatea totala), se amesteca, se lasa 20-30 de minute si se mai storc o data.
Sucul rezultat se amesteca la rece cu zahar, in urmatoarele variante:
Varianta 1 - 1 parte volum suc, 1 parte greutate zahar. Exemplu: 500 ml suc si 500 g zahar sau 250 ml suc si 250 g zahar. (Continutul este mai acrisor.)
Varianta 2 - 1 parte volum suc + 1,5 parti greutate zahar. De exemplu: 500 ml suc si 750 g zahar sau 250 ml suc si 375 g zahar.
Varianta 3 - 1 parte volum suc si 2 parti greutate zahar. De exemplu: 500 ml suc si 1 kg zahar sau 250 ml suc si 500 g zahar. (Continutul este dulce.)
Daca nu se bea imediat, sucul de catina se tine la rece sau se adauga 1-2 aspirine la 1 litru de suc. Dizolvarea zaharului se face la temperatura camerei in care se prepara sucul, pentru a se pastra vitaminele si aroma.
Amintim ca beneficii efectul energizant - creste rezistenta la efortul fizic si intelectual, antigripal, intaritor al sistemului imunitar, anticancerigen.
Sucul de catina se bea sub forma de sirop, adaugand apa sau apa minerala (20-30 ml sirop la 150-200 ml apa) in functie de gust si de efectele constatate.
Sucul de catina alba se poate asocia cu suc de struguri, zmeura, afine, mere, portocale, lamaie, morcovi, varza, asociate chiar 2-3-4 intre ele. Se poate asocia si cu cafeaua neagra, micsorand baza acesteia, micsorandu-i efectul si nocivitatea. Consumul exagerat de cafea prezinta riscuri in aparitia pancreatitei si a hipertensiunii.

Uleiul de catina
La 150 g fructe proaspete maruntite se adauga 150 ml ulei de floarea soarelui. Se recomanda uleiul pur, virgin, de masline. Timp de 3 saptamani se tine vasul la temperatura camerei si se agita de cateva ori pe zi. Dupa acest interval de timp, se zdrobesc boabele si se pun din nou in ulei. Se lasa inca doua zile la lumina si in loc calduros si apoi se transfera cu grija in alt vas partea de deasupra a uleiului care este limpede. Este bine sa se foloseasca vase de sticla. Borhotul ramas se poate usca si se foloseste la prepararea infuziei vitaminizante.

Uleiul de catina este indicat in prevenirea imbatranirii premature, in boli oncologice, in tratarea bolilor de piele (uz extern), a iritatiilor provocate de arsuri, insolatii, expuneri la substante toxice. Ranile greu vindecabile se acopera cu cataplasme inmuiate in ulei de catina si se observa vindecarea rapida.
Uleiul de catina este tot mai folosit in ultima vreme si pentru producerea unor creme si preparate cosmetice impotriva imbatranirii pielii si a atenuarii ridurilor.

Ulei de catina
Intr-o sticla de 1 l se pun 2 pumni de boabe de catina si apoi 1/2 l ulei de masline. Se lasa la macerat, intr-un loc caldut, agitand sticla in fiecare zi. Dupa 14 zile se filtreaza uleiul, se pune in sticle mici, inchise la culoare, intr-un loc racoros si uscat, la intuneric.
Se foloseste ca antidiareic sau in infectii urinare, 1 lingurita pe zi, dimineata, sau ca remediu contra arsurilor solare (se maseaza pe pielea inrosita).

Catina si proprietatile sale
Fructul de catina contine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu. Catina este bogata si in betacaroten (mai mult decat contine morcovul), dar si pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali.
Catina este un bun tonifiant general. Fructele de catina sunt considerate o polivitamina generala, putand fi consumate sub forma de suc, gem, sirop sau vin. Pentru a obtine sucul de catina, fructele proaspete se storc printr-o presa de struguri sau se dau printr-o sita inoxidabila. Sucul de catina se pastreaza mult timp la temperatura camerei, datorita peliculei care se formeaza la suprafata lui si care impiedica acrirea acestuia. Fructele de catina se utilizeaza in hipo si avitaminoza, anemie, arterite, reumatism, arterioscleroza, diaree, infectii oculare, tuberculoza, Parkinson, urticarie, ulcer, hepatita cronica si epidemica, ciroza.
Ea poate fi folosita si concomitent cu administrarea de citostatice.
Fructele de catina alba, contin o gama larga de vitamine care ajuta la refacerea echilibrului biologic, fizic si intelectual. A fost numita de specialist medicamentul viitorului.
Efectele benefice ale acestei plante sunt cunoscute inca din antichitate. Fructele de catina pot fi considerate adevarate polivitamine, datorita continutului bogat in minerale si vitamine.
In fructele coapte continutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat.

Uleiul de catina este utilizat in tratamentul unor afectiuni precum ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Are o actiune reconfortanta, chiar cu efecte usor narcotice.
De asemenea, se mai foloseste in alcoolism, anemii, astenie si stres. Se utilizeaza si in geriatrie cu rezultate spectaculoase. Se pot trata si afectiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arteriala si gingivitele.
Prin prelucrari in laboratoarele farmaceutice din catina se obtin tratamente extraordinare pentru tratarea depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor si leucemiei.
Catina este si un foarte bun antiinflamator si inhiba pofta de mancare in cazul unor tratamente ale obezitatii.

Energizant din catina si miere:

Se curata boabele de catina de eventualele frunze si impuritati, sa clatesc cu apa si se pun intr-un vas in care apoi adaugam miere, preferabil de salcam, pana se acopera boabele. Apoi se omogenizeaza pasta... se amesteca zilnic pt. o saptamana in vas, dupa care se pune in borcan cu capac insurubabil si se consuma dupa dispozitie, mai ales dimineata pe paine cu o cesca de ceai.

Catina nu trebuie sa vina in contact cu metal, nici vas, nici lingura, fiindca pierde anumite proprietati. De asemenea, se va lua din preparat numai cu lingurita din plastic, lemn.

Este un energizant extraordinar!

.

Va rugam sa cititi si alte articole:
Titlu Articol Autor Postat in Actualizat in

Cele mai sanatoase alimente Dr. Marginean Calin, ing. Marginean Lucia 2010-12-18 2010-12-18
Catina, Catina cu Miere culegere literatura de specialitate 2010-12-16 2010-12-16
Busuiocul culegere literatura de specialitate 2010-10-06 2010-12-16
Terapia prin Rugaciune culegere literatura de specialitate 2010-10-05 2010-12-16
Sfecla Rosie Sofia Filip 2010-10-05 2010-12-01
Sarea... Diamantul Ascuns. culegere literatura de specialitate 2010-10-05 2010-12-16
PH-ul sangelui iti determina starea de sanatatea? culegere literatura de specialitate 2010-10-05 2010-12-16
Despre Varza culegere literatura de specialitate 2010-10-05 2010-12-16
Despre Rosie culegere literatura de specialitate 2010-10-05 2010-12-16
Vitamina C - Vitamina Vietii culegere literatura de specialitate 2010-10-04 2010-12-16
Patrunjelul - o planta miraculoasa culegere literatura de specialitate 2010-10-04 2010-12-16
Apa youtube 2010-10-04 2010-12-16
Pofta pentru alimente culegere literatura de specialitate 2010-10-02 2010-12-16

Contact.